ETA SQL nedir?

Türkiye’de ticaret yazılımları üreten, yazılım piyasasında önemli yeri olan ETA Bilgisayar’ın üretip kullanıma sunduğu bir muhasebe programıdır. ETA SQL’in asıl amacı kurum veya kuruluşun faaliyetlerini sürdüğü döneme ait muhasebe verilerinin dijital ortamda daha kolay hazırlamak, kolayca sınıflandırdıktan sonra da daha hızlı raporlamaktır. Elle hazırlanan fatura, irsaliye gibi belgeler ETA SQL sayesinde elektronik ortamda hazırlandıktan sonra kolaylıkla noter onaylı belgelere yazdırılabilir.

Yazılım İşleyişi

ETA SQL, iki farklı panel üzerinden kullanılmaktır. Bunlardan birincisi Eta Sistem Yöneticisi‘dir. Bu paneli programın sistemsel verilerini oluşturmak, düzenlemek adına genellikle üst yetkililer kullanır. Sistem Yöneticisi sayesinde muhasebe programında kullanmak istediğiniz şirket veya şirketleri oluşturabilirsiniz. Program LAN (kablolu ev ağı, iş ağı, ortak ağ) bağlantı sayesinde birden fazla ofis bilgisayarında kullanılabilir. İstediğiniz kullanıcıya farklı erişim yetkileri tanımlayabilirsiniz. Bu seçenek sayesinde çalışanların istenmeyen modüllerin üzerinde çalışmasına engel olunuyor.

ETA Kullanımı

Üzerinde çalışılmak istenen firma, ETA Sistem Yöneticisi‘nde kurulduktan sonra ETA kısayoluna tıklanarak kullanıcı, şifre girişi yapıldıktan sonra programa erişim sağlanır. Sol pencerede kullanabileceğiniz modüller gözükür. Bu modüller sayesinde muhasebe girişinizi yapabilirsiniz. Modüllerin neredeyse hepsinde raporlama seçenekleri bulunur. Cari kartlarınızı raporlayarak müşteriye mutabakat için gönderebilirsiniz. Cari modülünde program otomatik mutabakat formu oluşturur.

Her modül kendine has özelliklerle çalışır. Örneğin; kasa modülünde kasa takibi, fatura modülünde fatura girişi yapılır.

 

Logo Muhasebe programı, bilgisayar destekli yazılım olup işletmelerin hesaplarını kayıt altına almalarına, takip etmelerine ve mali durumu analiz ederek öngörü kazanmalarına olanak tanıyor. 1 Ocak 1994 tarihinden itibaren yürürlüğe konan tek düzen hesap planına uygun olarak çalışıyor. Sahip olduğu özellikleriyle Excel veya defterin yetersiz kaldığı, sunamadığı avantajları sunuyor.

Muhasebe programları; web tabanlı ve masaüstü kullanılan ön muhasebe programları, ek paketlerle geliştirilebilen mali müşavir muhasebe programları, ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) ve modüller ile özelleştirilen özel muhasebe programları olarak farklılık gösteriyor. Ticari muhasebe programları cari hesap takibinden alım satım takibine, fatura takibinden personele dair cari işlemlerin takibine, irsaliye takibinden bankacılık işlemlerine pek çok ihtiyacı karşılıyor.

Neden muhasebe programı kullanmalısınız?

Önceleri, muhasebeciler aracılığı ile işletme verileri yevmiye defterlerine el ile yazılmaktaydı. Bu durum, fazla evrak olması durumunda işin içinden çıkılmazbir hal alabilmekteydi. İş hacimlerinin sürekli artması,işletmelerin muhasebe işlemlerindesağlıklı veri girişleri ve takibini sağlayabilmeleri için bilgisayarlardan destek almaları zorunlu hale gelmiştir. Teknolojinin gelişmesi ile de muhasebe programları ortaya çıkmıştır.

Çoğu işletme günümüzde tüm mali işlemlerinin takibini muhasebe programlarıyla gerçekleştirmektedir.

Muhasebe programlarını kimler kullanmalı?

Muhasebe programı yalnızca farklı ölçekteki ticari kuruluşların değil devlet kuruluşlarının, derneklerin, vakıfların da finansal işlemleri takip etmesine olanak tanıyor. Dolayısıyla gelir gider hesabı tutan her kuruluş muhasebe programlarını kullanıyor. İş hacmindeki artışa paralel olarak veri de artıyor. Sağlıklı veri girişleri ve takibini manuel yapmak imkânsızlaşıyor. Yeni nesil teknolojiyle geliştirilen muhasebe programlarını kullanan kuruluşlar, tüm mali işlemlerinin takibini muhasebe programlarıyla gerçekleştiriyor.

Muhasebe programları sayesinde;

  • Evrak işi azalıyor. Böylece çalışanlar diğer işlere daha çok zaman ayırabiliyor.
  • Toplam satış miktarı gibi bilgilere kolaylıkla ulaşılıyor.
  • Finansal hesaplamalarda büyük farklar doğurabilen hatalar en aza iniyor. Hataların minimuma inmesi iş verimliliğini artırıyor.
  • Emek ve zaman harcamayı gerektiren işlem geçmişi ve stok detaylarına ilişkin raporlar kolaylıkla kısa sürede hazırlanıyor.
  • Muhasebe programlarını sadece yetki verilen kişiler kullanabiliyor. Bu sayede belgelere yabancı kişilerin erişimi engelleniyor ve veri güvenliği sağlanıyor.